ASP

ASP (Application Service Provider)

Det er ikke alltid enkelt å forstå alle de forskjellige IT-løsningene du har mulighet til å velge.

En av disse er ASP, eller Application Service Provider. Men hva innebærer egentlig en ASP-løsning, og hvordan kan du få nytte av det?

Definisjon av ASP

En Application Service Provider (ASP) er en tredjepartsleverandør som leverer programvareapplikasjoner over internett eller såkalt skybasert.

Dette betyr at i stedet for å kjøpe, installere og vedlikeholde programvaren selv, kan bedrifter leie tilgang til applikasjonene gjennom ASP.

Dette er spesielt nyttig for små og mellomstore bedrifter som kanskje ikke har ressursene til å håndtere komplekse IT-infrastrukturer internt.

Hvordan fungerer en ASP-løsning?

En ASP-løsning fungerer ved at leverandøren har programvaren på sine egne servere og gir tilgang til disse gjennom for eksempel en nettleser.

Dette betyr at ansatte kan få tilgang til programvaren fra hvor som helst, så lenge de har internett. Ikke bare forenkler det IT infrastrukturen, men det gjør også at ansatte kan være mye mer fri i forhold til hvor de kan jobbe fra.

Tjenestene er som oftes abonoment basert.

Fordeler med ASP-løsninger

 1. Kostnadsbesparelser: En av de største fordelene med ASP-løsninger er kostnadsbesparelsene. Her trenger du ikke investere i dyre servere, avgifter og andre IT-ressurser.
 2. Skalerbarhet: ASP-løsninger gjør det enkelt å skalere opp eller ned basert på virksomhetens behov. Et eksempel er at du kan legge til nye brukere og funksjoner uten å måtte bekymre deg for tekniske utfordringer.
 3. Tilgjengelighet: Med ASP-løsninger er programvaren tilgjengelig hvor som helst og når som helst, så lenge de ansatte har en internettforbindelse. Dette er spesielt gunstig for bedrifter med ansatte som jobber eksternt eller fra forskjellige steder. (Les også punktet om ulemper)
 4. Oppdateringer og vedlikehold: Leverandøren tar seg av alle oppdateringer og vedlikehold, noe som betyr at du alltid har tilgang til den nyeste versjonen av programvaren uten å måtte gjøre noe selv.(Les punktet om ulemper)
 5. Sikkerhet: ASP-leverandører investerer ofte i robuste sikkerhetstiltak for å beskytte dataene dine. Dette inkluderer brannmurer, kryptering og regelmessige sikkerhetskopier.

Ulemper med ASP-løsninger

 1. Avhengighet av Internett: En stor ulempe er at ASP-løsninger er avhengige av en stabil internettforbindelse. Hvis internettforbindelsen din er treg eller upålitelig, kan det påvirke tilgangen til programvaren.
 2. Oppdatering, vedlikehold og nedetid: Det kan oppstå at en oppdatering eller bare generelt nedetid kommer på et meget ubeleilig tidspunkt.
 3. Sikkerhet og personvern: Selv om ASP-leverandører investerer tungt i sikkerhet, er det alltid en risiko for datainnbrudd. Det er viktig å velge en pålitelig leverandør og forstå hvordan dine data blir beskyttet.
 4. Tilpasningsmuligheter: ASP-løsninger kan noen ganger være mindre fleksible når det kommer til tilpasning. Programvaren er ofte designet for å passe en bred kundebase, noe som kan bety at spesifikke behov ikke alltid blir dekket.

Eksempler på ASP-løsninger

 • Salesforce: En populær CRM-plattform som hjelper bedrifter med å administrere kundeforhold og salgsprosesser.
 • Microsoft Office 365: En skybasert produktivitetspakke som inkluderer verktøy som Word, Excel og Outlook.
 • Google Workspace: En suite av produktivitetsverktøy inkludert Gmail, Google Drive og Google Docs.

Konklusjon

ASP-løsninger representerer en kraftig teknologi som kan hjelpe bedrifter med å redusere kostnader, øke fleksibiliteten og forbedre tilgjengeligheten til kritiske applikasjoner.

Ved å forstå hva en ASP-løsning er og hvordan den fungerer, kan du bedre vurdere om dette er riktig valg for din bedrift. Med riktig leverandør kan ASP-løsninger bidra til å forenkle IT-administrasjonen og fokusere på kjernevirksomheten.